Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Colonoscopia

Categorii:

Colonoscopia este o procedură medicală care constă în examinarea intestinului gros cu ajutorul unui instrument numit colonoscop. În urma unei colonoscopii se poate descoperi cauza simptomelor intestinale, procedura fiind o metodă de diagnostic pentru diferite afecțiuni ale colonului, dar și o metodă de tratament pentru anumite boli.

Ce este colonoscopia

Când este recomandată colonoscopia

Care sunt riscurile colonoscopiei

În ce constă pregătirea pentru colonoscopie

Ce se întâmplă în timpul procedurii

Ce se întâmplă după procedură

Rezultatul colonoscopiei

Alternative la colonoscopie

Ce este colonoscopia

Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară, reprezintă procedura medicală prin care se examinează starea de sănătate a intestinului gros (a colonului). 

Procedura poate depista eventualele anomalii apărute la nivelul mucoasei intestinale, dar și în zona rectală.

Colonoscopia se efectuează cu ajutorul colonoscopului. Acesta este un tub flexibil prevăzut cu o cameră video care transmite imaginea pe un monitor, pe măsură ce trece prin rect și colon. De asemenea, colonoscopul este prevăzut cu un canal prin care se pot introduce diferite instrumente de lucru cu scop terapeutic sau de diagnostic (pense, cateter, anse, etc.).

În timpul colonoscopiei medicul poate recolta probe de țesut pentru a fi trimise la laborator pentru examinare (biopsii) și, de asemenea, pot fi îndepărtate excrescențe anormale, cum ar fi polipii (polipectomie).

Colonoscopia este efectuată de către medicul gastroenterolog și poate fi indicată atât adulților cât și copiilor.

Colonoscopia

Când este recomandată colonoscopia

Medicul poate recomanda efectuarea unei colonoscopii pentru:

 • a investiga posibilele cauze ale semnelor și simptomelor intestinale, precum: durerea abdominală, diareea cronică, sângerările rectale, scaun cu sânge, pierderi inexplicabile în greutate, etc.
 • depistarea cancerului de colon
 • a depista noi polipi
 • cu scop de tratament (îndepărtarea unui obiect din colon, plasarea unui stent, etc.).

Medicii recomandă efectuarea unei colonoscopii după împlinirea vârstei de 45 de ani. Frecvența viitoarelor colonoscopii se va face în funcție de rezultat.

Persoanele care prezintă un risc pentru cancerul colorectal pot avea nevoie să facă prima colonoscopie la o vârstă mai tânără.

Crezi că ai nevoie de colonoscopie? Accesează lista medicilor gastroentorologi și programează-te acum. Află rapid răspunsuri la întrebări care te neliniștesc.

Prețul unei consultații gastroenterologice online pornește de la 125 lei și poate fi efectuată de la distanță prin GetvigHealth.

Care sunt riscurile colonoscopiei

Colonoscopia este o procedură de rutină care, de obicei, nu prezintă complicații. De cele mai multe ori, beneficiile detectării problemelor și instituirea cât mai rapidă a tratamentului depășesc cu mult riscurile.

Colonoscopia poate da uneori unele complicații. Acestea includ:

 • reacție la sedativul folosit
 • sângerarea la locul de unde a fost prelevată o probă de țesut (biopsie) sau a fost îndepărtată o excrescență (polip)
 • perforarea (ruptura) peretelui colonului sau al rectului.

Pregătirea pentru colonoscopie

Înainte de colonoscopie trebuie pregătit colonul (golirea acestuia). Orice reziduu rămas în colon poate îngreuna obținerea unor imagini concludente. Pentru a evita aceasta și eventual repetarea procedurii, pregătirea colonului, spălarea acestuia, trebuie să se realizeze întocmai instrucțiunilor pe care le primești de la medicul tău. 

Pentru pregătirea colonului, medicul îți va da instrucțiunile necesare. Acestea pot consta în:

 • dietă specială cu 24-72 de ore înainte de procedură; aceasta poate conține supe limpezi, ceai, cafea fără lapte, suc fără pulpă, apă, etc.
 • trebuie evitate alimentele sau băuturile care conțin colorant roșu sau violet deoarece acesta poate decolora colonul
 • aportul de alimente poate fi oprit cu o seară înainte de colonoscopie
 • administrarea unui laxativ pentru golirea completă a colonului (spălarea acestuia) – medicul îți va da toate instrucțiunile cu privire la laxativul pe care trebuie să-l folosești și modul de folosire a acestuia. 

De asemenea, foarte important, înainte de colonoscopie, cu una  sau două săptămâni înainte de efectuarea procedurii, medicul îți poate ajusta dozele de medicamente pe care le iei pentru tratarea unor afecțiuni, sau îți poate cere să încetezi să le mai iei pentru o anumită perioadă de timp.

Informează-ți medicul de condiția ta, de eventualele afecțiuni de care suferi:

Ce se întâmplă în timpul colonoscopiei

Colonoscopia se poate realiza cu sedare sau anestezie. De cele mai multe ori, se administrează și antialgice (medicamente pentru durere) pentru a reduce orice disconfort. Acestea, sedativul și antialgicele, se administrează intravenos (pe venă).

În timpul procedurii, vei sta pe masa de examinare, întins pe o parte, cu genunchii aproape de piept pentru o mai bună vizualizare a colonului.

Specialistul va introduce colonoscopul prin anus și rect până în colon. Medicul va introduce aer, dioxid de carbon sau apă în colon pentru a obține o vedere mai bună asupra mucoasei intestinale.

În timpul introducerii aerului sau al mișcării colonoscopului se pot resimți crampe abdominale sau nevoia de a defeca.

Camera video cu care este dotat colonoscopul transmite imagini pe un monitor, pe care medicul îl urmărește.

Medicul poate recolta mici probe de țesut pentru a fi analizate (biopsie) și poate îndepărta (rezeca) polipii sau alte zone de țesut anormal.

Colonoscopia se realizează într-o clinică medicală sau în spital, iar durata acesteia poate varia între 15 și 60 de minute.

Colonoscopia

Ce se întâmplă după procedură

După terminarea procedurii, durează aproximativ o oră să-ți revii după sedare. Este important să fii însoțit pentru a merge acasă deoarece poate dura o zi până trece efectul anestezicului.

În următoarele 24 de ore se recomandă să:

 • nu conduci
 • nu te duci la serviciu
 • nu iei decizii importante.

După colonoscopie este posibil să apară mici cantități de sânge, dar situația va reveni la normal în scurt timp. Însă, dacă acestea persistă trebuie să te adresezi medicului.

De asemenea te poți simți balonat din cauza aerului din colon. Mersul pe jos ajută la eliminarea acestuia.

Adresează-te medicului dacă prezinți dureri abdominale persistente, dacă ai febră sau dacă sângerarea continuă.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatul negativ

O colonoscopie este considerată negativă dacă în timpul procedurii nu se găsesc anomalii la nivelul colonului.

În acest caz, medicul poate recomanda efectuarea următoarei colonoscopii după 10 ani, dacă ai un risc mediu pentru cancerul de colon și nu ai alți factori de risc, în afară de vârstă, pentru această afecțiune.

Este indicată repetarea colonoscopiei după 5 ani dacă ai avut polipi colonici în trecut.

Rezultatul pozitiv

Rezultatul colonoscopiei este considerat pozitiv dacă sunt descoperiți polipi sau alt țesut anormal la nivelul mucoasei colonului.

Majoritatea polipilor nu sunt canceroși, dar unii pot fi precanceroși. Polipii îndepărtați în timpul colonoscopiei sunt trimiși la laborator pentru a fi determinată natura lor.

Dacă în timpul investigației se descoperă unul sau doi polipi cu diametrul mai mic de 1 centimetru, medicul îți poate recomanda repetarea procedurii după 5-10 ani, în funcție de ceilalți factori de risc pentru cancerul de colon.

În schimb, medicul îți poate recomanda efectuarea unei colonoscopii mai devreme dacă:

 • a descoperit mai mult de doi polipi
 • un polip are diametru mai mare de 1cm
 • polipii descoperiți au potențial canceros
 • polipii descoperiți sunt canceroși
 • colonul nu a fost golit complet, fapt care nu a permis vizualizarea corespunzătoare și, de asemenea, a descoperit polipi.

Dacă în timpul procedurii medicul a descoperit polipi sau țesut anormal care nu au putut fi îndepărtate, poate indica efectuarea unei noi colonoscopii sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestora.

Alte rezultate

Colonoscopia poate ajuta la confirmarea diagnosticului altor afecțiuni intestinale care nu sunt cancer, precum:

 • boala Crohn
 • colita ulcerativă
 • diverticulita
 • hemoroizi
 • fistule, etc.
Consultatii Medicale Online

Alternative la colonoscopie

Vizualizarea colonului se poate realiza și prin colonoscopie virtuală (tomografie computerizată) sau capsula endoscopică pentru colon.

Aceste metode sunt recomandate doar atunci când starea de sănătate nu permite efectuarea unei colonoscopii clasice.

Dezavantajele acestor proceduri includ:

 • nu pot fi îndepărtați polipi
 • nu pot fi recoltate biopsii
 • imagini neclare în cazul unui colon incorect pregătit
 • expunerea la radiații.

Colonoscopia este o investigație de rutină, care este recomandată a se face atât cu scop preventiv, pentru a descoperi din timp eventualele anomalii ale mucoasei intestinale, dar și cu scop de diagnostic și tratament.

Este bine ca prima colonoscopie să fie realizată la 45 de ani, și în funcție de rezultat, doctorul îți va recomanda când să repeți procedura.

Dacă prezinți un risc crescut pentru cancerul de colon medicul îți poate recomanda prima colonoscopie la o vârstă mai tânără.

În timpul procedurii vei fi sedat, deci nu vei simți un disconfort foarte mare. Colonoscopia durează în medie 30-60 de minute și se realizează de către medicul specialist gastroenterolog într-o clinică medicală sau în spital.

Programează acum o consultație online prin Getvig.Health și află opinia avizată și recomandările medicului gastroenterolog. 

Medicii din platforma Getvig.Health sunt medici cu experiență vastă și rezultate extraordinare, iar consultațiile online sunt accesibile și pot fi efectuate din confortul casei tale sau de oriunde ai fi, în deplină siguranță și confidențialitate.

Accesează lista medicilor gastroentorologi și programează o consultație online acum.

Consultațiile online la această specialitate încep de la 125 lei și pot fi efectuate de oriunde ai fi.

Surse de informare:
www.mayoclinic.org, www.healthline.com, www.webmd.com, www.cancer.net, www.my.clevelandclinic.org

Acest website foloseste Cookies pentru personalizarea experientei tale. Apasa OK pt a continua.