Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală

Categorii:

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt bolile care se răspândesc, în principal, prin contact sexual. 

Chlamydia. 

Gonoreea. 

Sifilis. 

Mycoplasma Genitalium. 

Tricomoniaza. 

Virusul papilomului uman (HPV). 

HIV / SIDA. 

Hepatita. 

Bolile cu transmitere sexuală au crescut ca număr și frecvență, în ultima perioadă, și vor continua să crească, în cazul în care nu se vor lua masuri de prevenție.  

Dar de ce sunt atât de frecvente BTS-urile?

Răspunsul este, probabil, deoarece oamenii nu știu să le recunoască, să le trateze, să le prevină și să le evite. Sau atunci când o fac, deseori nu o fac eficient. 

Iată care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexual sau asociate sexual, cum se manifestă și cum pot fi prevenite sau tratate.

Chlamydia

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente BTS, însă este vindecabilă.  Este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis, care infectează colul uterin, la femei și uretra peniană, la bărbați. 

Cele mai comune simptome ale acesteia sunt scurgerile vaginale/peniene, arsuri în timpul urinării și dureri în timpul actului sexual.

Motivul pentru care chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală este că majoritatea persoanelor care suferă de chlamydia nu prezintă simptome timp de câteva săptămâni, luni sau chiar ani. Cu alte cuvinte, sunt asimptomatice.

În ciuda lipsei simptomelor, este important să depistezi la timp și să tratezi Chlamydia, deoarece, aceasta se poate extinde și la celelalte organe din zona pelviana, iar netratată la timp, aceasta poate duce la infertilitate, atât la bărbați cât și la femei, din cauza blocării tractului reproductiv.

Pentru ca vindecarea să fie completă, ambii parteneri trebuie să se trateze. 

Prezervativele sunt eficiente pentru a preveni boala, iar controalele ginecologice periodice, te pot ajuta la depistarea în timp util a bacteriei.

Gonoreea

Gonoreea este o alta BTS bacteriană frecventă. Aceasta infectează, în general, aceleași organe ca și chlamydia și are efecte similare, pe termen lung.

Simptomele gonoreei includ arsuri la urinare și, la bărbați, scurgere penială de culoare albă, gălbuie sau verde. La fel ca și în cazul clamydiei, multe persoane cu gonoree nu au simptome.

Rețineți, de asemenea, că gonoreea poate infecta și gâtul și poate fi transmisă prin sex oral. În prezent, una dintre cele mai mari preocupări cu privire la gonoree este tratarea acesteia, deoarece există o problema tot mai mare a gonoreei rezistente la antibiotice.

Sifilis

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală gravă, ce afectează întregul organism, iar netratată poate duce la deces. 

Aceasta boală este cauzată de bacteria Treponema pallidum, care se transmite prin contactul direct cu rănile cauzate de bacterie, care pot apărea pe organele genitale externe și pe gură, precum și în vagin sau rect. Asta înseamnă că poate fi transmis prin sex oral, precum și prin contact sexual vaginal sau anal. 

Micile răni (șancre) nedureroase ale sifilisului timpuriu se pot vindeca aparent singure, dar asta nu înseamnă că boala a dispărut. Pur și simplu a devenit mai dificil de detectat și tratat.

În al doilea stadiu al bolii apar erupții cutanate generalizate, iar în al treilea se manifestă prin probleme cardiovasculare și ale sistemului nervos.

Sifilisul poate fi transmis și pe cale transplacentară – de la mamă la făt, în timpul sarcinii, putând determina malformații grave și alte afecțiuni congenitale ale fătului. 

De asemenea, însă mai rar, se poate transmite și prin contact sangvin (înțepătură sau transfuzie).

Deoarece rănile de sifilis pot apărea pe zone neacoperite de prezervativ, prezervativele reduc doar probabilitatea de transmitere, dar nu o elimina în totalitate.

Boli cu transmitere sexuala

Mycoplasma Genitalium

Mycoplasma genitalium (MG) o infecție cu transmitere sexuală mai nou descoperita, care însă este deja rezistentă la antibiotic. Din cauza rapidității cu care aceasta se răspândește, ar putea deveni una din cele mai frecvente BTS. 

În 2007, în urma unui studiu realizat pe un grup de adolescenți din SUA s-a constatat că această BTS, mai puțin cunoscută anterior depășise prevalența gonoreei.

Mycoplasma genitalium este o bacterie care cauzează o inflamație la nivelul uretrei la bărbați și poate provoca dureri. În cazul femeilor, boala provoacă inflamație la nivelul organelor reproductive și este rareori dureroasă, însă poate cauza febră sau sângerări. 

Netratată corect și la timp, poate duce la infertilitate, în cazul femeilor. 

Bacteria a dezvoltat deja rezistență la anumite antibiotice și, chiar dacă este diagnosticată la timp, tratamentul se poate dovedi dificil, deoarece rata de rezistență a bacteriei la aceste antibiotice a urcat deja la 40%.

Boala se transmite prin contact sexual neprotejat, iar răspândirea ei poate fi prevenită prin folosirea prezervativelor.

Tricomoniaza

Tricomoniaza este una dintre cele mai frecvente BTS. Este cauzată de infecția cu Trichomonas vaginalis și este mai frecventa la femei decât la bărbați. 

Simptomele se aseamănă cu cele ale gonoreei și constau în secreții vaginale anormale, urât mirositoare, dureri abdominale, în timpul urinării și în timpul contactului sexual. Bărbații cu tricomoniaza tind să nu aibă simptome. 

Tricomoniaza se tratează cu medicamente specifice, iar pentru o tratare completa ambii parteneri trebuie să se trateze simultan.

Virusul papilomului uman (HPV)

Virusul papilomului uman (HPV) este, probabil, cea mai frecventă BTS. Studii mai vechi realizate înainte ca vaccinul HPV să fie disponibil, estimau că trei sferturi din populația activă sexual au avut HPV, la un moment dat în timpul vieții lor, iar un sfert dintre femei au fost infectate de virus, la un moment dat al vieții lor.

HPV poate fi cunoscut sub numele de „virusul cancerului de col uterin”, însă doar câteva dintre tipurile de HPV sunt legate de cancer. 

Virusul HPV se transmite prin contact genital direct, la nivelul pielii și, pentru că se prezintă sub forma unor mici vegetații la nivelul pielii (negi) în zona genitală sau în cea a anusului, prezervativul nu ajuta în prevenirea transmiterii.

Deși HPV este considerat incurabil, simptomele sale pot fi tratate. 

Pentru prevenirea acestei BTS, medicii recomandă vaccinul împotriva HPV.

HIV / SIDA

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este virusul asociat cu SIDA.

Acesta este un virus care slăbește sistemul imunitar și îl face incapabil să lupte cu bolile. Acesta poate fi transmis numai printr-un schimb de fluide corporale, inclusiv spermă, secreții vaginale, lapte matern și sânge infectat. 

În prezent, majoritatea persoanelor infectate cu HIV sunt tratate cu o combinație de medicamente cunoscute sub numele de terapie antiretrovirală foarte activă sau terapie antiretrovirală combinată. Deși aceste terapii nu pot vindeca boala, ele pot reduce probabilitatea că acea infecție să evolueze către SIDA.

La acest moment HIV nu mai reprezintă o condamnare la moarte. Datorită medicamentelor care cuprind inhibitori și încetinesc evoluția bolii, mulți dintre cei infectați pot duce o viață lungă și sănătoasă.

Primele semne ale SIDA sunt: infecții cu ciuperci parazitare, transpirații nocturne, pierderi în greutate, pneumonie, cancer.

Hepatita

Există mai multe tipuri de hepatită și deși virușii, care sunt diferiți pentru fiecare tip de hepatită în parte, se transmit pe diferite căi, toți provoacă leziuni ale ficatului.

Tipul de hepatită cel mai adesea asociat cu transmiterea sexuală este hepatita B (VHB). Cu toate acestea, și hepatita C poate fi transmisă sexual.

Hepatita B este o boală inflamatorie a ficatului, determinată de virusul cu același nume. 

Deși nu determină simptome la nivelul aparatului genital, virusul hepatitei B se transmite cel mai frecvent pe cale sexuală. De multe ori, hepatita B nu se manifestă clinic, iar atunci când apar semnele, cele mai frecvente dintre acestea sunt: oboseala, pierderea poftei de mâncare, colorarea tegumentelor și mucoaselor (ochii) într-o nuanță gălbuie. 

Hepatita B este considerată o infecție gravă, deoarece, în timp, infecția cronică cu hepatita B poate duce la hepatita cronică, cancer la ficat, ciroză hepatică, urmat de deces. 

Din fericire, pentru prevenirea infectării exista un vaccin, care protejează împotriva infecțiilor.

Prezinți semne ale unei boli cu transmitere sexuală? 

Programează acum o consultație la unul dintre specialiștii în ginecologie și află rapid răspunsuri la întrebări care te neliniștesc.

Prețul unei consultații ginecologice online pornește de la 75 lei și o poți efectua de oriunde. Accesează lista medicilor ginecologi și programează-te acum.

Surse de informare: 
www.healthline.comwww.medicalnewstoday.comwww.ncbi.nlm.nih.govwww.webmd.com, www.medlineplus.gov

Acest website foloseste Cookies pentru personalizarea experientei tale. Apasa OK pt a continua.